rubicon

Mátyás király

Milyennek látta a humanista világ?
51 perc olvasás

,,Az isteni Mátyás termete a közepesnél valamivel magasabb volt; alakja daliás, megjelenése nemes és lelki nagyságot sugárzó. Arca piros volt, haja szőke, és ezt szépen kiemelte sűrű szemöldöke, élénk, sötéten csillogó szeme, és különösen tetszetőssé tette szabályos orra. Tekintete nyílt volt és egyenes; mint az oroszlánnak, szeme sem rezdült, ha nézett valamit. Helyeslését mindig hosszan tartó pillantással jelezte, de ha görbén nézett valakire, ezzel kimutatta, hogy haragszik rá. Nyaka és álla előreállt, szája kissé kiszélesedett. Feje arányos volt, mivel sem nagynak, sem kicsinek nem tűnt, homloka viszont egy kissé kiemelkedett. Izmos végtagjai arányosan illettek egymáshoz: karja kerek, keze hosszúkás, válla széles, mellkasa tágas volt. Lábszára viszont kissé meghajlott, ami igen alkalmassá tette a lovaglásra. Egyszóval délceg testű volt, pirosas fehér bőréből időnként csodálatos jó illat áradt, ahogy ezt Nagy Sándorról mondják. De hozzá, akit mindig élete mintaképének tekintett, hasonlított szeme vágása és mozgékonysága is.” (Antonio Bonfini)

A magyar királyok hosszú soráról az ezredfordulótól kezdve há­rom és fél évszázadon keresztül az ikonográfiai és írásos hagyomány csupán idealizált, egy-két vonás alapján képzeletből megrajzolt, elnagyolt figurákat hagyott ránk, Szent István szigorú, szakállas fejétől Zsigmond császári díszben trónoló alakjáig. És az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.