rubicon

Marosvécs

Végvár a Kárpátokban
15 perc olvasás

Marosvécs mindig két birodalom, két világ – a civilizáció és a barbarikum –határán állt, bárhogyan változtak is a határvonalak. Művelődéstörténetünk létfontosságú helyszíne, a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom utolsó erődje, a transzilvanizmus emblémája volt. Ma még sincs rajta a térképünkön.

Amikor Kemény Jánost (1903– 1971) felkérték arra, hogy – más erdélyi írókkal és költőkkel együtt – valljon „bölcsőhelyéről” egy antológiában, nem könnyű feladvány elé állították. A fiatal báró ugyanis szülőföldjétől több ezer kilométerre, Pittsburgh-ben született, és ez a paradoxon nemcsak a lehetséges válaszokat határozta meg, de egész életpályáját is. Sőt ennél valamivel többet: a Trianon utáni erdélyi magyar irodalmat.

Szellemi mentsvár A várkastély évszázados falai között még fellelhetők a 20. századi átalakítások nyomai is, amikor az épület elmegyógyintézetként működött

Ugyanakkor olyan helyszínről kellett a lokálpatriotizmus szenvedélyes hitelességével beszélnie, mely több és kevesebb volt egy szokványos településnél, és amelynek történelme zaklatottabb volt még a térségben megszokottnál is. A válaszadást az sem könnyítette meg, hogy efféle bölcsőhellyel elenyésző számú erdélyi kortárs író vagy más földi halandó rendelkezhetett. Ráadásul az antológia megjelenésének idejében már bejáratott terméksorozat logójává vált ez a helyszín. Adott tájhoz kötődő szellemiség márkajelévé – a túlélés emblémájává. Összefoglalva néhány szóval

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.