rubicon

Marlene Dietrich

A végzet asszonya
3 perc olvasás

„Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt, denn das is meine Welt, und sonst gar nichts” – „Tetőtől talpig átjár a szerelem, mert ez az én világom, és semmi más” – énekelte Marlene Dietrich a Kék angyalban, és így is élte az életét. A szerelem nála több volt, mint puszta testiség, a szabadság, a szellem kifejezésévé vált. Szeretett férfiakat és nőket egyaránt, legendás kapcsolat fűzte Gary Cooperhez, John Gilberthez, Douglas Fairbanks jr-hoz, Erich-Maria Remarque-hoz, Maurice Chevalier-hez, Mercedes de Acosta költőnőhöz, Jean Gabinhez, James Stewarthoz és állítólag JFK-hez is. Imádott öltönyt hordani, többek között ő hozta divatba ezt a férfias viseletet. Rendkívüli nő volt, intelligens, bátor, nagyvonalú. Kitűnő színésznő, lebilincselő énekesnő.

Marie Magdalene Dietrich porosz rendőrtiszti családban született 1901. december 27-én Berlinben. Édesapja hadnagy volt, édesanyja pedig gazdag ékszerészfamíliából származott. Az apa 1908-ban bekövetkezett halála után az anya 1914-ben férjhez ment egy porosz katonatiszthez.

„Amerika befogadott, amikor elvesztettem a hazámat, de a szívemben német vagyok, és a lelkemben is.”

Marie Magdalene ti­zen­egy éves korában összevonta két keresztnevét, és attól fogva Marlenének nevezte magát. A kislány igazi „poroszos” nevelésben részesült, de szülei támogatták célja elérésében: koncerthegedűs szeretett volna lenni.

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta