rubicon

Marilyn Monroe

A „szexistennő"
2 perc olvasás

A törékeny szőkeség, akit mindenki imádott, akiből mindenki akart egy kicsit. Az aktfotó a Playboy címlapján, amely világhírűvé tette. A házasságok, amelyekből egy sem végződött boldogsággal. A jóképű elnökkel és öccsével folytatott titkos viszony, amely lehet, hogy az életébe került. A sztárság, amely mögött mindig ott bujkált a vágy, hogy „igazi” drámai szerepet kaphasson. A soha meg nem született gyerek, aki után vágyakozott; több vetélése is volt, de utolsó terhességét 1962 júliusában ő maga szakíttatta meg. Képei még mindig mindenhol megtalálhatók, mítosza nem halványodott.

A „szexistennő” Marilyn 1926. június 1-jén született Los Angelesben Norma Jean Mortenson néven. Később édesanyja első férje után Norma Jeane Baker néven lett ismert. Apja eltűnt, édesanyja pedig időről időre heteket kényszerült eltölteni a pszichiátrián.

„A szex a természet része. Én alkalmazkodom a természethez.”

A szerencsétlen sorsú fiatal lány, aki hol nevelőszülőknél, hol árvaházakban élt, 16 évesen otthagyta a gimnáziumot, s mintegy menekülésként férjhez ment a szomszéd fiúhoz, James Doughertyhez, négy év múlva azonban el is váltak. A lelkileg terhelt Norma még az öngyilkossággal is próbálkozott. 

A második világháború alatt a hadiiparban dolgozott, ekkoriban készített róla pin-up fotósorozatot egy hadifényképész.

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta