rubicon

Mária Terézia pozsonyi koronázásának képei

Festményciklus az egykori Magyar Udvari Kancellária bécsi palotájában
27 perc olvasás

A kora újkori magyarországi koronázások közül Mária Terézia 1741. június 25-i pozsonyi beiktatásáról maradt fenn a legtöbb képi ábrázolás. Míg a korábbi Habsburg uralkodók magyar koronázási ceremóniáiról legfeljebb csak néhány rézmetszetű röplap készült, az újkori magyar történelem egyetlen királynőjének beiktatását számos metszeten és festményen is megörökítették. Ennek oka, hogy Mária Terézia és környezete rendkívül tudatosan használta saját korának különféle vizuális médiumait az uralkodói reprezentáció céljaira, vagyis annak érdekében, hogy a képek nyelvén (is) megszólítsa a társadalom széles rétegeit, s az uralkodói imázs különböző tartalmi elemeit közvetítse feléjük. Ezt a reprezentációs célú médiahasználatot a tudatosság mellett rendkívüli intenzitás is jellemezte, épp ezért nem túlzás azt állítani, hogy Mária Terézia a maga korának egyfajta „médiasztárja” volt.

Mária Terézia uralkodói címei közül a magyar királyi titulus volt a legjelentősebb, épp ezért a királynő vizuális reprezentációjában is fontos szerepet játszottak azok a képtípusok, amelyek kifejezetten magyar uralkodóként ábrázolják alakját. Ezen a tematikán belül különösen nagy hangsúllyal vannak jelen a királynő 1741. június 25-i pozsonyi koronázásához kapcsolódó ábrázolások.

Uralkodóportrék koronázási díszruhában

Mária Teréziáról nagy számban maradtak fenn korabeli portrék, amelyek a reprezentatív barokk uralkodóportré (Staatsporträt) műfaji keretei között is rendkívüli formai változatosságot mutatnak. Az álló vagy ülő beállítás, az egész vagy félalakos képkivágás, illetve az uralkodói címeit jelző koronák száma és helyzete mellett főként a királynő által viselt különféle öltözékek teszik változatossá ezen képmásokat. Ezek egyik önálló csoportját

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.