rubicon

Magyarország és az oszmán hódítás

szulejmáni ajánlat, akciórádiusz, a török hódító ideológiája
10 perc olvasás
Történetírásunkban időről időre felvetődik a kérdés, hogy mennyire volt elkerülhetetlen Magyarország középső részének oszmán uralom alá kerülése. Szükségszerű volt-e az ország három részre szakadása? Volt-e lehetőség Mohács után arra, hogy az egész ország ugyanazt az utat járja be, amit később Erdély? Újból és újból találkozni olyan véleményekkel, miszerint minderre megvolt az esély, sőt a lehetőséget épp a törökök teremtették volna meg. Ám az új elméletek új kételyeket keltenek.

Népek, országok vagy birodalmak története – miként az egyéné is – nem szükségszerűen meghatározott. Az események menete hol tágabb, hol szűkebb teret biztosít a választásra, s a döntések befolyásolják a későbbi történéseket. Az elszalasztott választási lehetőségek tanulmányozása éppúgy feladata a történésznek, mint a megtörtént események vizsgálata. Csak így tudjuk ugyanis felmérni, hogy létezett-e valójában lehetőség a döntésre. Vannak helyzetek, amikor a választási lehetőségek igen korlátozottak – magam, többekkel együtt ilyennek vélem a Mohács utáni Magyarország helyzetét –, máskor viszont az alternatívák megvalósulásának valószínűsége közel azonos.

A szulejmáni ajánlat

Perjés Géza előbb 1975-ben Az országút szélére vetett ország, majd 1979-ben Mohács című könyvében arra a következtetésre jutott, hogy „Szulejmán kezdetben az országot régi állapotában akarta hagyni, két feltételt szabván csupán: 1. az ország nem választhat Habsburg-házból uralkodót; 2. külpolitikája törökbarát, azaz Habsburg-ellenes legyen”. elméletét a szerző eredetileg az 1526–41 közötti évekre dolgozta ki, de azt későbbi munkáiban már Mohács előttre is alkalmazhatónak vélte. Szerinte Szulejmán szultán két ízben, 1520-ban és 1524-ben terjesztette elő ajánlatát. Az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.