rubicon

Magyar testőrségek

16 perc olvasás

2010 márciusában emlékezünk meg a magyar testőrségek megalakulásának 250. évfordulójáról. Gróf Pálffy Miklós kancellár – Mária Terézia királynő előzetes egyetértése és a szükséges tervek elfogadása alapján – 1760. március 1-jén küldte el a köriratokat a vármegyéknek a Magyar Nemesi Testőrség felállításához szükséges pénzügyi alap létesítésére. A magyar testőrség működésének minden költségét  a magyar, az erdélyi és a horvátországi vármegyék állták. 

A testőrség e hosszú idő alatt alapvetően változatlan feladatkörrel, a kor követelményeinek megfelelő módon, többszöri névváltozással – kisebb időre kiterjedő megszakításokkal – tevékenykedett. A megemlékezés alkalmat ad arra, hogy a hozzá hasonló másik két testület: a koronaőrség és az Országház őrsége történetét is röviden áttekintsük. 

A három testület – melyek nevezhetők akár palotaőrségnek is – szervezésében, feladatellátásában, alapvető szabályozásában, illetve a testületek tagjainak megjelenésében hasonlított. Létrehozásuk körülményei, konkrét feladatuk alapján azonban elkülöníthetők egymástól.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.