rubicon

Magyar testőrségek

16 perc olvasás

2010 márciusában emlékezünk meg a magyar testőrségek megalakulásának 250. évfordulójáról. Gróf Pálffy Miklós kancellár – Mária Terézia királynő előzetes egyetértése és a szükséges tervek elfogadása alapján – 1760. március 1-jén küldte el a köriratokat a vármegyéknek a Magyar Nemesi Testőrség felállításához szükséges pénzügyi alap létesítésére. A magyar testőrség működésének minden költségét  a magyar, az erdélyi és a horvátországi vármegyék állták. 

A testőrség e hosszú idő alatt alapvetően változatlan feladatkörrel, a kor követelményeinek megfelelő módon, többszöri névváltozással – kisebb időre kiterjedő megszakításokkal – tevékenykedett. A megemlékezés alkalmat ad arra, hogy a hozzá hasonló másik két testület: a koronaőrség és az Országház őrsége történetét is röviden áttekintsük. 

A három testület – melyek nevezhetők akár palotaőrségnek is – szervezésében, feladatellátásában, alapvető szabályozásában, illetve a testületek tagjainak megjelenésében hasonlított. Létrehozásuk körülményei, konkrét feladatuk alapján azonban elkülöníthetők egymástól.

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta