rubicon

Magyar gazdaság a rendszerváltás küszöbén

10 perc olvasás

A Nobel-díjas lengyel irodalmár, Czieslaw Milos megfogalmazásában a múlt Közép-Európában nem történelem, hanem a mindenkori jelen alakítója. Tartós történelmi útitársként a negyedszázada összeroppant, több mint négy évtizedes politikai építményrendszer hagyatéka is közrejátszott a rendszerváltás és az azóta eltelt időszak mozgásterének, arculatának, teljesítményeinek alakulásában.

A második világháború győztes hatalmainak döntései nyomán Magyarország kiszakadt ezeréves politikai, kulturális, gazdasági kapcsolatrendszeréből. Az ország – a fejlődési gyökereitől s követelményeitől eltérő szovjet irányítási rendszer bevezetése és működtetése nyomán – lemaradt az európai és nemzetközi gazdasági fejlődésben. Elmaradt az alkalmazkodás a fejlett országokban kibontakozó tudományos-technikai forradalom és a globalizálódás követelményeihez, a gazdaság szerkezete elavult, a világpiac leértékelte a minőség, korszerűség szempontjából gyenge magyar termékeket, a viszonylagos működőképesség fenntartása mindinkább külföldi hitelek felvételére, eladósodásra támaszkodott.

Kádár Béla a kerekasztal tárgyaláson, 1989 A szocializmus gazdasági hagyatéka

A szovjet hadigazdálkodási, fejlesztési koncepciók, nehézipari prioritások átvétele nyomán a KGST-együttműködést szolgáló anyag- és energiaigényes növekedési pálya alakult ki a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.