rubicon

Magyar gazdaság a rendszerváltás küszöbén

10 perc olvasás

A Nobel-díjas lengyel irodalmár, Czieslaw Milos megfogalmazásában a múlt Közép-Európában nem történelem, hanem a mindenkori jelen alakítója. Tartós történelmi útitársként a negyedszázada összeroppant, több mint négy évtizedes politikai építményrendszer hagyatéka is közrejátszott a rendszerváltás és az azóta eltelt időszak mozgásterének, arculatának, teljesítményeinek alakulásában.

A második világháború győztes hatalmainak döntései nyomán Magyarország kiszakadt ezeréves politikai, kulturális, gazdasági kapcsolatrendszeréből. Az ország – a fejlődési gyökereitől s követelményeitől eltérő szovjet irányítási rendszer bevezetése és működtetése nyomán – lemaradt az európai és nemzetközi gazdasági fejlődésben. Elmaradt az alkalmazkodás a fejlett országokban kibontakozó tudományos-technikai forradalom és a globalizálódás követelményeihez, a gazdaság szerkezete elavult, a világpiac leértékelte a minőség, korszerűség szempontjából gyenge magyar termékeket, a viszonylagos működőképesség fenntartása mindinkább külföldi hitelek felvételére, eladósodásra támaszkodott.

Kádár Béla a kerekasztal tárgyaláson, 1989 A szocializmus gazdasági hagyatéka

A szovjet hadigazdálkodási, fejlesztési koncepciók, nehézipari prioritások átvétele nyomán a KGST-együttműködést szolgáló anyag- és energiaigényes növekedési pálya alakult ki a

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.