rubicon

Magyar főnix?

A gazdaság újraélesztésének adottságai Trianon után
17 perc olvasás

A trianoni béke gazdasági következményeit bemutató történeti munkák mindenekelőtt a Magyarország által elszenvedett veszteségeket veszik számba. Magyarország területének kétharmada, népességének több mint fele a szomszédos országokhoz került, s hasonló volt a helyzet számos nyersanyag terén. Ennek alapján sokan úgy vélik, hogy a békeszerződés átfogó akadályokat gördített Magyarország gazdasági fejlődésének útjába a következő évtizedekben.

Trianon ezen interpretációja lényeges gazdaságtörténeti tényeket hagy figyelmen kívül. A Trianon utáni Magyarország gazdasági teljesítménye azonban nemzetközi összehasonlításban korántsem volt gyengébb, mint a dualizmus időszakában. Ezt a tényt a béke gazdasági hatásainak hagyományos értelmezése alapján nehezen tudjuk magyarázni, ezért érdemes újragondolnunk a problémát. 

Ennek során írásunkban először a békeszerződések hatásaira vonatkozó nemzetközi és magyarországi szakirodalom főbb jellemzőit ábrázoljuk, majd a következő részben bemutatjuk, hogy miként hatottak a békeszerződés rendelkezései a magyar gazdaság teljesítményére a két világháború között. Ezután áttekintjük a gazdasági növekedés tényezőit az első világháború utáni Magyarországon, mivel ezek ismerete szükséges a megalapozott következtetésekhez. Végül összefoglaljuk az elemzés tanulságait. 

Az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.