rubicon

Luther Márton

31 perc olvasás

Martin Luther a Német-római Császárság területén, Mansfeld grófság legnagyobb városában, a 4000 lakosú Eislebenben született, amely ma Szász-Anhalt tartományban található. Későbbi visszaemlékezése szerint 1483. november 10-én látta meg a napvilágot, és Márton napján meg is keresztelték a Szent Péter-templomban. Ezt az adatot Melanchthonnak a Luther temetésén elmondott beszéde tette évszázadokra elfogadottá. Erfurti egyetemi beiratkozási anyakönyve szerint azonban Luther születési dátuma 1482, és más tények is ezt teszik valószínűbbé. A családban kilenc gyermek közül Márton volt az elsőszülött.

Bátorsága és önállósága a pápasággal folytatott küzdelmében keresztény öntudatán és Istenbe vetett bizalmán alapult. Az emberekkel szemben szabad és független volt, Istennel szemben  viszont csak a feltétlen függést ismerte, ebből fakadt dacossága. Mindennel a Szentírásra akart rámutatni. Isten munkájának tartotta és nem saját és munkatársai tevékenysége eredményének, hogy elkezdődött az egyház megújulása, amely az oktatástól a gazdaságon át az élet minden területére kihatott és sok vonatkozásban hat máig.

Márton születése után a család hamarosan elköltözött a kisebb, de központi fekvésű Mansfeldbe. Apja, Hans Luder rézbányába állt be dolgozni. 1491-ben már kohótársulatot vezetett, kisrészvényesként bányarészeket szerzett Európa egyik legfontosabb rézlelőhelyén, és jómódú ember lett, amit az erfurti egyetem matrikulájának bejegyzése mellett alátámaszt fia kolostora számára 1507-ben tett adománya is. A fiaira komoly összeget hagyó Hans Luder tekintélyes polgárként városi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.