rubicon

Lovagias ellenfelek

Gyenyikin orosz tábornok magyarországi emigrációja
16 perc olvasás

Anton Gyenyikin altábornagynak, az Önkéntes Hadsereg, illetve a Dél-Oroszországi Fegyveres Erők egykori főparancs­nokának neve ismerősen cseng az orosz történelemben valamennyire is tájékozott olvasók számára. 

Azt azonban talán kevesen tudják, hogy Gyenyikin tábornok életének egy rövidebb periódusa szorosan kötődik Magyarországhoz. 1922 és 1925 között családjával Magyarországon talált menedéket. 

Bár 27 éves emigrációjából mindössze három, három és fél esztendő esik Magyar­országra, közel két évtizedes franciaországi tartózkodása mellett ez volt a második leghosszabb periódus, amit egy országban töltött, és nagyrészt itt – Sopronban, Budapesten, illetve Lellén, a Balaton partján – születtek ötkötetes monumen­tális művének, Az orosz zavaros időszak vázlatának kéziratai.

A Vörös Hadseregtől elszenvedett kudarcot követően, 1920. március 22-én (a Julianus-naptár szerint) Anton Gyenyikin átadta a dél-oroszországi fehér haderő maradványai feletti főparancsnokságot Pjotr Vrangel altábornagynak, ő pedig az Emperor of India angol cirkáló fedélzetén elhagyta Szevasztopolt. Mint az emigránsok túlnyomó többsége, ő sem sejtette, meddig tart majd kényszerű távolléte. A Gyenyikin család emigrációjának első helyszíne Anglia volt. A szigetországból azonban hamarosan

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval 3 cikket olvashat a Rubicon Online-on.