rubicon

Lőcse fehér asszonya

Korponay Jánosné felségárulási pere
17 perc olvasás

A nő, aki elárulta a hazát. Az egyetlen nő, akit vérpadon végeztek ki. Lőcse ravasz végzete, a ledér asszony, aki tettéért meg­lakolt. A kalandornő, akit 300 évvel később Lőcse városa rehabilitált. Az os­gyáni kripta lefejezett névtelen halottja. 

Mind-mind bombasztikus kijelentés, felszínes fél­igazság egy valós történelmi személyről: Korponay Julianna életútja és legendája – és sok min­den, ami még rárakó­dott az évszázadok alatt.

A hazai történelmi tudatban ma is uralkodó vélekedés: Korponayné Géczy Julianna volt Lőcse elárulója, aki a szeretője párnája alól elcsent kulccsal egy rejtett föld alatti úton keresztül bejuttatta az osztrák császári csapatokat a városba. 

Korponay Jánosné Garamszeghy Géczy Julianna a felvidéki Osgyánban született 1680 körül, Géczy Zsigmond − aki már a Thököly-féle felkelés idején is kuruc ezredes volt − és Bakos Judit leányaként. 1700-ban nőül ment a nála jó tíz évvel idősebb, Hont vármegyei nemeshez, Korponay Jánoshoz. Hat évvel később fiuk született, Gábor. Családi éle­tüket azonban felforgatta Rákóczi Ferencnek a Tiszaháton meginduló osztrákellenes zászlóbontása. Röviddel a felkelés kitörése után, 1703 szeptemberében édesapja újra kurucnak

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval 3 cikket olvashat a Rubicon Online-on.