rubicon

Legendás falvak

Bonchida, Válaszút, Szék
22 perc olvasás

Bonchida, Szék, Válaszút – legendás falvak. Egyik a Bánffy-kastély és egy népdal, másik a táncai, a har­­madik Wass Albert miatt. Egymás szomszédsá­gában fekszenek, Válaszútról átlátni Bonchidára, Bonchidáról egy dombon kell átgyalogolni Székre. S mindhárom Kolozsvár és Szamosújvár közt található, az erdélyi Mezőség szórványmagyar dombvidékén. Ritka, hogy így összesűrűsödjön egy helyen a történelem, a kultúra, a magyar megmaradásért való küzdelem. Három legendás falu: genius loci.

Bonchida

Az erdélyi Versailles

Hencidától Bonchidáig folyt a sárga lé – szól a népmesék egyik gyakori zárómondata. Mind Hencida, mind Bonchida létező település. Bonchida hírnevét lenyűgöző Bánffy-kastélyának, református templomának, népzenéjének és néptáncainak köszönheti. A Kolozsvártól 30 kilométerre északkeletre, a Kis-Szamos partján, a vasút mentén fekvő település Trianon előtt és után is, a mai napig Kolozs megyéhez tartozik. Nyugat felé Vá­laszút, kelet felé Szék a következő falu, észak felé Szamosújvár a legközelebbi város.

Távlatok 

A települést 1263-ban említik először, Bonchhyda néven. Feltehetően a terület egy Bonc nevű személy birtoka volt valamikor, és a Kis-Szamoson itt vezetett át egy híd. Híd ma is visz itt át a folyón. A folyó túloldalán fekvő Válasz­útról, a Kallós Zoltán Alapítvány szórványkollégiumának domboldaláról szépen ellátni Bonchidáig, látszik a kastély és a Székre vezető domb is. A falu a 14. századtól vásáros hely és hídvámot szed, majd Doboka vármegye gyűléseit is itt

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.