rubicon

László Gyula kolozsvári évei, 1940–1949

23 perc olvasás

Huszonöt évvel ezelőtt, 1998-ban hunyt el László Gyula (1910–1998), a 20. századi magyar régészettudomány kimagasló egyénisége Erdély kapujában, Nagyváradon, útban „Tündérországba”, egy néhány hetes előadó körútra tartva.

Kevésbé ismert, hogy László Gyula 1940 őszétől a második bécsi döntés után visszacsatolt Észak-Erdély területén, a Szamos-parti Kolozsváron élt és dolgozott. Életének legmeghatározóbb kilenc évét töltötte el a „kincses” városban: 1949-ig taní­tott a Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem, majd 1945-től a kolozsvári Bolyai Tudo­mányegyetem Bölcsészettudományi Karán, és egy­úttal munkatársa volt a Teleki Pál miniszterelnök által 1940 őszén létrehozott Erdélyi Tudományos Intézetnek.

Visszaemlékezéseiben László Gyula úgy fogalmazott kolozsvári éveiről, hogy számára Erdély valóban „Tündér­ország” volt, mert „ott békült ki önmagával és a sorssal”. A kincses városban eltöltött időszak tudományos munkásságában is a legfontosabb korszaknak tartható, hiszen a későb­biek során részletesebben is kidolgozott téziseit, régészetmódszertani újításait itt fogalmazta meg először, és bár tovább finomított rajtuk, élete végéig kitartott mellettük.

László Gyula egyetemi kinevezését Zichy Istvánnak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának és Kelemen Lajos kolozsvári történész-levéltárosnak köszönhette; a kinevezést Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter erősítette meg. A fiatal tudós Kolozsvárra települése hazaköltözésnek számított, hiszen az 1940-ben 30. életévét betöltő fiatalember székely szülők gyermekeként a dél-erdélyi Kőhalomban (ma Rupea) látta meg a napvilágot. A László családnak többször kellett

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.