rubicon

Lágervilág

3 perc olvasás

A Magyarország területén fogságba esett, közmunka ürügyén elfogott vagy mondvacsinált politikai okokból letartóztatott és elítélt emberek túlnyomó része gyűjtőtáborba került. Hazánkban a számos tábor közül tíz olyan volt, ahol folyamatosan 20 000-nél több foglyot őriztek a Vörös Hadsereg katonái. E tíz közül a ceglédi, a váci, a gödöllői, a jászberényi tábor volt a leghírhedtebb. Ezeken a gyűjtőhelyeken hónapokat is eltöltöttek a foglyok, amíg szabadulás helyett útnak nem indították őket valamelyik romániai átmenőtábor irányába. Sokan a magyar–román határ átlépésekor döbbentek rá arra, hogy – ellentétben a szovjetek tudatos hitegetésével – útjuk orosz kényszermunkatáborba vezet. A felismerés hatására többek megpróbálkoztak a szökéssel. Felszedték a vagonok alját, és a mozgó vonatból a sínek közé ereszkedtek. Volt, akinek sikerült, többen a kerekek alá kerültek, másokat az őrség lőtt le menekülés közben. Mivel a tervszámok betartása nagyon fontos volt, a hiányzók helyét valahogy mindig feltöltötték. Nemegyszer munkájukat végző román vasutasokat kényszerítettek a magyarországi transzportokba.

Gyűjtőtáborok

Romániában Brassóban, Temesváron, Foksániban és Bjelcben voltak a szovjet ellenőrzés alatt működő legnagyobb tranzitlágerek, amelyekben a magyarokon kívül más nemzetiségű és állampolgárságú foglyokat is őriztek. A németek mellett még a húszas években emigrált oroszokat, valamint a Magyarországra menekült franciákat, lengyeleket, olaszokat is fogva tartották.

A sokszor hetekig tartó szállítás és az átmenôtáborban uralkodó embertelen körülmények miatt sokan már el sem érték a Szovjetuniót. Palásthy Rezső, a Németországban élő történész-újságíró írja A sztálini „felszabadítás” dokumentációja című tanulmányában: „Temesváron sok ezren estek 1945 nyarán az ottani hatalmas gyűjtőtáborban dühöngött vérhas-járványnak áldozatul. Brassó környékén a két átmenőtábor súlyos betegeit és halottait Keresztényfalvára vitték, ott vannak eltemetve besüppedt tömegsírokban. Halálozás tekintetében mindezeket felülmúlják Foksáni, Bjelc és Szambor fogolytáborai. Ezeken át került ki a Szovjetunióba a Magyarországról elindított transzportok mintegy 75 százaléka… A galíciai Szamborban mintegy 20 000 kárpátaljai magyar van eltemetve.” Mindez csak ízelítő volt abból, ami az elhurcoltakra várt a Szovjetunió belsejében.

A Szovjetunióba szállított magyar állampolgárok hadifogolyinternáló- vagy GULAG-táborba kerültek.

A hadifogolytáborokba elsősorban a harcok során elfogott vagy átállt katonák kerültek. Hozzájuk csapták azokat a civileket is akiket a háborús statisztika feljavításaképpen – ahogy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.