rubicon

Kuruc kutyák

Három kutyatörténet a kuruc korból
7 perc olvasás

A történészi kutatómunka során napvilágra kerülnek érdekes források, adatok is, amelyek hagyományos célirányos kutatással nehezen tárhatók fel. Jobbára a szerencsés véletlen folytán bukkannak elő a levéltárak mélyéről vagy ritkán lapozgatott forráskiadványokból; azonnal nem hasznosíthatók, mégis közkinccsé válhatnak. Az elmúlt évek során összegyűjtöttem néhány olyan adatot, amely az ember és az állat kapcsolatának történetére vonatkozik. három kedves sztorit tárok most a Rubicon olvasói elé, bízva benne, hogy „házi kedvenceink” történelmi szerepének fel­villan­tásával a régmúlt korok embere is közelebb hozható napjaink világához.

A fejedelem vadászkutyája

Első történetünket II. Rákóczi Ferenc barátjának, gróf Bercsényi Miklósnak (1665–1725) egyik levelével kezdhetjük. A kitűnő szónokként is számon tartott kuruc főgenerális mestere volt a magyar nyelvnek, s csak sajnálkozhatunk, hogy nem hagyott hátra önéletrajzi művet, amely elsőrendű történelmi forrásértéke mellett minden bizonnyal komoly irodalmi értékkel is bírna. Ennek hiányában hatalmas levelezésével kell beérnünk, amely önmagában is hű tükre Bercsényi írói tehetségének, kifejező stílusának és nyelvi humorának. Ugyanakkor a tréfálkozó, kétértelmű vagy épp homályosan megfogalmazott mondatok, a csapongó gondolatmenet, az élőbeszédre jellemző utalások és elhallgatások gyakran komoly értelmezési problémát jelentenek a kései utódok számára. 

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.