rubicon

Krími Kánság

Vazallus vagy szuverén?
24 perc olvasás

Az orosz történetírásban és a nyugati szakirodalomban általános, de nem kizárólagos az a nézet, hogy a Krím félszigeten fekvő Kaffa (ma Feodoszija) oszmán elfoglalása és a part menti genovai kolóniák bekebelezése után (1475) a Krími Kánság három évszázadra az Oszmán Birodalom vazallus állama lett, kánjai pedig a szultánok engedelmes eszközeivé váltak agresszív terjeszkedésük támogatásában. Akad olyan történeti összefoglaló, amely extrém módon tagadja a kánság államszervezeti különállását az Oszmán Birodalom keretében, s csak két időszakban, az 1440-es évektől 1475-ig, illetve a kücsük-kajnardzsi békétől (1774) az 1783-as orosz annexióig tekinti függetlennek.

Az Oszmán Birodalom muszlim (európai és afrikai) vazallus államainak a Portához való viszonyát legutóbb tézisszerűen a lengyel Dariusz Kolodziejczyk vizsgálta, aki az adófizetést, a katonai segítségnyújtást és a szultán nevének említését a pénteki prédikációban (hutbe) nevezte meg a vazallusság kritériumaként. A nemzetközi szakirodalom és saját kutatásaim alapján a vazallusság, illetve a szuverenitás kérdését további – jogi, társadalmi, gazdasági – szempontokkal kiegészítve, a források adatait ütköztetve fogom elemezni, s megkísérlem azok tartalmát konkrét esetekkel szemléltetni.

Negatív sztereotípiák Tatár harcos. Fernando Bertelli rajza, 1569

A történeti szakirodalom szemléletét a 19. század két nagy oszmanistájának, az orosz V. D. Szmirnovnak A Krími Kánság az Oszmán Porta fennhatósága alatt (1887) és az osztrák Joseph Hammernek A krími kánok

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.