rubicon

Középkori útonjárók

13 perc olvasás

„Mennyi szorult helyzettel kell szembenézni: mély folyókon átkelni, omlatag hidakon keresztülvonulni, lovagolni sötétben, esőben, szélben, hóban, sárban, jégben, folyóvizeken és tüskés bozótokon keresztül, erdőben, köveken, sziklafal tetején, szakadék mélyén, útonállók és ellenség közepette!” Enea Silvio Piccolomini (1444)

Eléggé általános az a nézet, hogy a középkori ember szűkebb lakhelyéről keveset mozdult ki, a feudális rendszer alapvetően mezőgazdasági jellege megakadályozott minden hosszabb távollétet, és a katonákon, követeken, kereskedőkön kívül más nemigen kelt útra. A középkor azonban sokkal mobilabb volt, mint gondolnánk.

Már maguk az uralkodói udvarok sem egyetlen helyhez kötődtek. Az állandó és egyetlen főváros intézménye ugyanis elég későn alakult ki, sőt a Német-római Birodalomnak soha nem volt mai értelemben vett fővárosa. Aachen, Regensburg, Frankfurt mellett Goslartól vagy Wormstól egészen Dél-Itáliáig terjedt a császárok mozgástere. A magyar királyok pedig Esztergom és Fehérvár mellett épp úgy otthon voltak Óbudán – majd Budán –, mint Visegrádon, Diósgyőrött vagy Zólyomban. A királyi oklevelek datálása szerint pontosan követhető uralkodóink itineráriuma („útonjárásnak meg írása”, ahogy Szenci Molnár Albert 1604-ben fordítja). Nem egy diploma íródott útközben, valamely nagy tölgyfa alatt.

Nemcsak az uralkodó, hanem távoli országokba küldött követei is nagyszámú kísérettel mozogtak. Követséget tanultságuk, nagyobb diplomáciai érzékük okán sokszor egyházi férfiak viseltek. A főpapok egyébként is gyakran keltek útra: a kánonjog például előírta a visitatio liminun Apostolorum utazást, amelyet ad limina útként is emlegetnek. Az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.