rubicon

Közelkép Kádárról

Életútvázlat Aczél György hagyatékából
31 perc olvasás

Aczél György, a kádári kultúrpolitika legfőbb irányítója komolyan foglalkozott azzal a gondolattal, hogy – már nyugdíjasként – feldolgozza a Kádár-korszak történetét. Hozzákezdett az anyaggyűjtéshez, több tudományos műhelytől kért segítséget, és sokakkal folytatott konzultációt. Az MTA Történettudományi Intézetből egy történész szakértői csoport is közreműködött a tervezett monográfia munkálataiban, ám az végül is Aczél elhatalmasodó betegsége, majd halála miatt nem készült el. Fennmaradt azonban néhány műhelytanulmány, amelyek közül az alábbiakban a Kádár János életútját összefoglaló tervezetet tesszük közzé. A kép kétségkívül szubjektív, helyenként idealizált, érződik a szerző elfogultsága; nem egy kényes kérdésre – mint például Kádár szerepére az 1956 utáni megtorlásban – nem tér ki, mégis, ez a laza szerkezetű dolgozat rendkívül hű képet ad Kádárról.

Aczélt rendkívüli mértékben érdekelte Kádár János személye és politikája, aktív politikus korában is, amikor függött tőle, és természetesen akkor is, amikor a Kádár-korszak történetével foglalkozni kezdett. Az volt a véleménye, hogy a 32 év történései nem érthetők meg a párt első embere gondolkodásának, egyéniségének, politikusi mentalitásának alapos ismerete nélkül. Aczél közel állt Kádárhoz, nagyon jól ismerte, volt befolyása rá, valamelyest kezelni is tudta, bár mindvégig megmaradt közöttük bizonyos távolság. Gyakran esett szó Kádár Jánosról a beszélgetések során, amelyekről – természetesen a résztvevők tudtával – titkárnője, Sárika feljegyzéseket készített. Standeisky Évával készítettünk egy hosszabb interjút is Aczéllal, amelyben külön is részletesen faggattuk a párt volt első titkáráról.

Amikor 1990-ben külföldről (az NSZK-ból) érkezett

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.