rubicon

Követek, kémek, dragománok

Diplomácia és információszerzés az Oszmán Birodalomban
42 perc olvasás

Az oszmánok a katonai hadviselés mellett a jogi hadviselést, a diplomáciát és az információszerzést is mesteri módon alkalmazták hódításaik előmozdítására és birodalmuk védelmére. A Porta békeszerződésekkel és kereskedelmi egyezményekkel semlege­sítette lehetséges ellenfeleit. Egy-egy hadjárat előtt fegyver­szünetekkel és békékkel igyekezett elkerülni a többfrontos háborút és biztosítani a birodalom határait.

A birodalom fővárosa, Kon­s­tan­tinápoly a 16. században Európa egyik legfontosabb diplomáciai és kémkedési központja volt, mely fontos szerepet játszott a modern diplomácia és a hírszerzés kialakulásában. Konstantinápolyban számos európai állam nyitott állandó követséget, s a követek, illetve a nekik fordító tolmácsok jelentős ismereteket halmoztak fel és rendszereztek az oszmánokról.

Az oszmán uralkodók hatásosan használták a diplomácia eszköztárát, pédául a többfrontos háborúk elkerülése és az ellenfelek semlegesítése érdekében. Amikor I. Szelim szultán 1514-ben a Perzsia síita uralkodója, Iszmail szafavida sah elleni hadjáratra vállalkozott, három évre szóló békét kötött II. Ulászló magyar királlyal és fivérével, I. Zsigmond lengyel uralkodóval. Amikor pedig 1516-ban Szíriába és Egyiptomba indított hadjáratot, egy esetleges magyar támadás elhárítása érdekében követet menesztett Ulászlóhoz, hogy a hamarosan lejáró békét újabb három esztendőre meghosszabbítsák. Bár X. Leó pápa az egyezmény visszautasítására buzdított, az apja halála után, 1516 márciusában tízévesen trónra kerülő II. Lajos végül egy évre szóló fegyvernyugvást írt alá a török követtel.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.