rubicon

Kossuth Lajos Eperjesen

12 perc olvasás

A magyar történeti köztudatban, valljuk meg, mintha a műveletlen Kossuth képe élne. Sarkítva, olykor úgy jelenítik meg, mint a műveletlen nemesi tömeg – Széchenyi kifejezésével –, „a maszatos banda” szószólóját, aki az úgynevezett rendi nacionalizmusból kúszott át a liberalizmusba. Valójában a felvilágosodás és a romantika eszmevilágából lépett elő, és élete végén is Horatiust olvasgatta.

„A gyermek a férfi atyja” – írta William Wordsworth (1770– 1850) jó száz évvel Freud előtt. Kossuthot apja boldog gyermekkor után az eperjesi evangélikus kollégiumba adta. Közelebb lett volna a sárospataki református kollégium, de annak társasági szellemét az atya „betyáros durvá”-nak tartotta. Lehetett benne valami, mert az országos hírű és tekintélyű pozsonyi lutheránus magyar–szlovák lelkész, Mossóczy Institoris Mihály (1731–1803) 1792-ben egyik levelében szépen kifejtette, „hogy kálvinista deáknak szavajárása ezen szó: Kurva az Anyád – csúnya az igaz, de nem az anyát rágalmazó, és nem oly szó, mint­ha abbul az anyára legkisebb gyalázás is térhetne, mert ők azt mondják a gróf gyermekeinek is”. Eperjesen jobban meg­válogatták a szavakat. Kazinczy Ferenc 1781-ben csak ámult, hogy „itt négy nyelv van divatban. Az igazság emberei és a papság s a tanítók és tanulók mindig deákul beszélnek, az uraságok magyarul is, a polgárság németül, és tótul minden; és minthogy a szóló mind a négy nyelvhez hozzá szokott, az idegen elcsudálkozva hallja, hogy azon

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.