rubicon

Kossuth és Garibaldi

5 perc olvasás

Amikor 1894 nagyhetében hosszú haldoklás után Torinóban elhunyt Kossuth Lajos, az olasz kormány különvonatot biztosított a koporsó hazaszállítására. Minden állomáson, még a legkisebbeken is vörösinges, vén garibaldisták sorakoztak, hol ketten-hárman, hol sokan, aszerint, hogy hányan maradtak meg az olasz szabadságharcból. Feszes állásban tisztelegtek, s meghajtották tépett zászlóikat a Kormányzó kocsija előtt. Aligha találhatnánk szebb és pontosabb szimbólumot annak érzékeltetésére, hogy mennyire azonos irányú volt Kossuth és Garibaldi munkássága. A kortársak mindkettőjüket Európa legjelesebb „népbarátai” között tartották számon.

Giuseppe Garibaldi és Kossuth Lajos első személyes találkozására – jelen ismereteink szerint – 1854-ben Londonban került sor azon az ebéden, amelyet George Saunders amerikai konzul adott az európai forradalmi mozgalmak nevesebb vezetői részére. Barátságos szavakon, a személyes szimpátia kezdeti megnyilvánulásain túl persze nemigen nyújthatott többet ez a találkozó. Az évtized végére azonban megváltozott a történelmi helyzet és környezet: a nagyhatalmi érdekkonfliktusok esélyt adtak a forradalmi tervek némelyikének realizálására.

A forradalom szegény majmai?

Ám Kossuth is, Garibaldi is sajátosan kényes helyzetbe kerültek azáltal, hogy az osztrák abszolutizmus ellen küzdve nem csupán a szárd-piemonti monarchiának, hanem – Cavourékon keresztül – a sokat bírált francia önkényuralkodónak, III. Napóleon császárnak is szövetségesei lettek. A kritikát a maga jellegzetes, maróan gúnyos stílusában a kortárs Karl Marx fogalmazta meg legélesebben. Garibaldit, Kossuthot és társaikat egyenesen a „forradalom szegény majmainak” titulálta III. Napóleon állatkertjében!

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.