rubicon

Korrupció vagy dinasztikus legitimáció?

A pápai nepotizmus a reneszánsz és a barokk korában
17 perc olvasás

„A nepotizmus a hatalmi pozíciók és a vele járó előnyök (vagyon, befolyás stb.) olyan elosztása, amikor a döntéshozók a rokonaikat, barátaikat része­sítik előnyben a szakmai szempontok szerint alkalmasabb, felkészültebb, kompetensebb jelentkezőkkel szemben” – olvashatjuk egy internetes lexikon szócikkében. Mivel a fogalom kifejezetten egyháztörténeti, sőt pápaságtörténeti összefüggésben született, érdemes közelebbről szemügyre venni a pápai nepotizmus történetét.

A kifejezés hallatán rendre rosszallóan vonjuk fel a szemöldökünket. Ugyanakkor teljesen magától értetődőnek vesszük és csodálattal szemléljük a történelem patinás szemüvegén keresztül, hogy Nagy-Britannia trónja 2022 szeptemberében az elhunyt II. Erzsébet elsőszülött fiára, Károly walesi hercegre szállt. Ő az igen közeli rokoni kapcsolat okán már eddig is meghatározó szereplő, az uralkodó segítője volt az állami reprezentációban. Lehet, hogy a pápaság esetében, ami a brithez hasonlóan máig monarchia, szintén felmerültek dinasztikus szempontok a múltban?

A mindenkori pápa rokonsága va­la­milyen formában mindig ha­szonélvezője volt családtagja egy­házfőségének. Protokollárisan még a 20. század utolsó harmadában is. I. János Pál pápa 1978. szeptember 3-ai beiktatásán I. János Károly spanyol király látványosan megölelte és fivé­rem­nek szólította az új egyházfő öt évvel fiatalabb öccsét. A hercegi rangú­aknak kijáró gesztusnál jóval többről volt szó a reneszánsz idején. A pápák oldalági rokonai, mi több, a reneszánsz idején házasságon kívüli egyenes ági leszármazottai számára önálló herceg­ségeket biztosítottak, illetve hoztak létre. A késő középkori nepotizmusnak ez a lényege.

A politikai házasodás

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.