rubicon

Kőrösi Csoma Sándor

A székely világvándor
29 perc olvasás

A magyar utazás- és felfedezéstörténet páratlan személyisége Kőrösi Csoma Sándor. Ikonikus alakját már életében legendák övezték. Az őshazakutatás emblematikus egyénisége világszerte elismerést váltott ki mindazokból, akik fogékonyak a valós erkölcsi értékekre és tudományos teljesítményekre. 

Kőrösi Csoma akaratereje és kitartása, valamint széles körű tudása révén méltán magasodhatott kortársai fölé. Szerény erőforrásokból megvalósított nagy ázsiai útja olyan páratlan teljesítmény, mely a mai napig egyedülálló az utazások történetében. 

Kelet és Nyugat méltán vallhatja magáénak rokonszenves személyiségét és egyedülálló munkásságát. A legnagyobb magyar világvándor kalandos utazásai, küzdelmei, életpéldája és kimagasló eredményei révén az egyetemes tudomány halhatatlanjai közé tartozik. 

Erdélytől Németországig, Nagy-Britanniától Indiáig mindenütt megbecsüléssel emlegetik. Több évtizedes vándorlásai során úgy válhatott a tudomány hősévé, hogy senkinek nem ártott, senkit sem bántott. A hősök nemcsak a csatatereken, hanem a könyvtárak mélyén szerényen, csendben dolgozó tudósok között is megtalálhatóak. 

Az

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.