rubicon

Kommunista összeesküvők és cinkosaik – avagy hogyan kell hatalmat szerezni

28 perc olvasás
Szemben az egykori Szovjetunió utódállamiban őrzött dokumentumok nehezen kutathatóságával, Magyarországon a Magyar Kommunista Párt [a továbbiakban: MKP] és szövetségesei hatalomszerzésének álnoksággal fűszerezett mindennapjairól fennmaradtak az iratok 1946–1947 fordulójáról. Ezek ennek a politikai összeesküvésnek, a nemzetközi felügyelettel létrehozott koalíciós tábornak szétvetését célzó eredményes politikai aknamunkának és az igazságszolgáltatás függetlensége megcsorbításának, a bíráskodás eszközként történt felhasználásának leleplező emlékei.

Joszif Visszarionovics Sztálin 1944–1946 között a második világháborúban győztes angolszász hatalmaktól gyakorlatilag szabad kezet kapott, illetve – mint a későbbiekből kitetszik – inkább szerzett az Elbától keletre eső területek sorsának alakítására. Ennek köszönhetően Dálnoki Miklós Béla debreceni kormányában a valós társadalmi támogatottságuknál jóval nagyobb politikai hatalmat kaptak a kommunisták, bár még együttműködésre kényszerültek a Szövetséges Ellenőrző Bizottság [a továbbiakban: SZEB] által engedélyezett más pártokkal, illetve a korábbi politikai-katonai elit átállt képviselőivel. Ennek az egyeztetési politikának a bel- és külpolitikai összefüggéseit még a jaltai tanácskozás előtt, 1945. február 8-án a kommunista pártvezetés szócsöveként Révai József adta elvtársai tudtára. Érzékeltette: Teherán óta „nem tekinthetünk el a Szovjetunió nemzetközi politikájától, amikor Magyarországon […] meg akarjuk szabni a mi politikánkat […] Mi nemzetközi párt voltunk, amikor volt Kommunista Internacionálé, és ma is azok vagyunk, amikor nincs […] Ha mi most Magyarországon arra törekednénk, hogy proletárdiktatúrát csináljunk, akkor az nem nemzetközi, hanem szűk nacionalista politika volna, akkor nem törődnénk a Szovjetunió

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.