rubicon

Kölcsönös egymásrautaltság

A Habsburgok és a törökellenes magyarországi határvédelem
20 perc olvasás

Nagy Szulejmán szultán uralkodása (1520–1566) nemcsak az Oszmán Birodalom történetében jelentett kiemelkedő időszakot. Meghatározó fordulópontot hozott a Habsburg-dinasztia és a magyarság kapcsolatrendszerében, de még a Magyar Királyság törökellenes határvédel­mének históriájában is.

A szultán hét magyarországi had­járata hosszú távon átrajzolta Kelet-Közép-Európa térképét. Mindeközben azonban az oszmánok elleni szoros összefogásra késztette az egyre inkább egymásra utalt Habsburgokat és magyarokat.

A kölcsönös lemondásokkal járó, ám végül sikeres összefogásnak még a magyar államiság és a magyarság megmaradása szempontjából is komoly jelentősége volt.

A világhódító szultán, I. Szulejmán uralkodása egyszerre jelentett fordulópontot mind a magyarok és a Habsburgok, mind pedig a törökellenes határvédelem szempontjából. 1521 és 1566 között ugyanis – mindenekelőtt a szultán hét magyarországi hadjáratának (1521, 1526, 1529, 1532, 1541, 1543, 1566) köszönhetően – alapvető változások zajlottak le a Kárpát-medencében. A balkáni oszmán hódítások különleges folytatásaként e hadjárások egyrészt átrajzolták Kelet-Közép-Európa térképét; másrészt alapjaiban formálták át Magyarország korábbi törökellenes védelmi rendszerét; végül az oszmánok elleni szoros összefogásra késztették az addig kevéssé együttműködő Habsburgokat és magyarokat.

Sorsdöntő változások

Érdemes ezeket a sorsdöntő változásokat a korszak főszereplői, I. Szulejmán szultán, illetve elsősorban V. Károly német-római császár (1519–1556) testvére, Habsburg I. Ferdinánd magyar–cseh király

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.