rubicon

Kockaóvóhelyek

Védelem bomba, gáz és atom ellen
7 perc olvasás

Magyarországon számos vasúti csomópont, illetve üzem területén látható óriási méretű, vasbetonból készült, ablak nélküli, kocka alakú építmény. Ezek óvóhelyek és vezetési pontok voltak egyben. Nagy szerkezeti vastagságuk révén egy esetleges légitámadás vagy más fenyegetés során nyújtottak kielégítő védelmet. 

Hazánkban nagy védőképességű, bányászati technológiával készülő, ún. táróóvóhelyeket általában nem volt mód építeni, így német típustervek honosításával készültek a téglatest alakú, de a köznyelvben csak „kockaóvóhely” elnevezésű létesítmények. Léteztek henger alakú változatban is, de ez ritka volt.

A légi hadviselésre készülve már a II. világháború előtt és alatt egyre több helyen tűntek fel föld felett épített, szabadon álló óvóhelyek. Három típusuk volt: bomba, gáz és szilánk ellen egyaránt védelmet nyújtó (BGS), bombatámadásnak fokozottabban ellenálló (BBGS), illetve bomba, gáz és atom (BGA) ellen védő létesítmények. Általában vasbeton szerkezettel épültek – egyes típusaik téglából is,

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.