rubicon

Királyi hétköznapok V. Ferdinánd udvarában

6 perc olvasás
Egy különös, beteg és habókos figura, akinek uralkodnia kellett, pedig ha szerencsésebben alakul sorsa, kiváló botanikus vagy műkincskereskedő lehetett volna. A történelem furcsa fintora, hogy a 48-as törvényeket éppen ő szentesítette, holott teljesen alkalmatlan volt az uralkodásra.

Ferdinánd igen alapos neveltetésben részesült. Öt nyelven beszélt, és kivételes zenei tehetséggel bírt. Már gyermekkorában kiütközött azonban betegsége, amely az uralkodásra és a trónra alkalmatlanná tette. Mai ismereteink szerint epilepsziában szenvedett. A szaktudományok akkori állásának megfelelően a bécsi udvari orvosok körében az a nézet járta, hogy az epileptikus gyermekeket ütni-verni kell, ezért Ferdinánd nevelésében fizikai kényszert alkalmaztak. Ma már közismert, hogy az epilepsziás gyermekeket rohammentes időszakban fizikai bántalmazással nevelni meglehetősen otromba, bárdolatlan dolog, hiszen ez újabb görcsöket vált ki.

Stressz és naivitás

A stressz meghatározó volt egész életében. 1832-ben például merényletet kíséreltek meg ellene. Ferdinánd ekkor már koronázott magyar király volt, bár ténylegesen csak három évvel később lépett trónra. Egy nyugalmazott gárdakapitány támadta meg őt az egyik bécsi parkban. A merénylő vélhetőleg az uralkodóház elleni gyűlöletét és dühét töltötte ki a gyanútlanul sétálgató trónörökösön. Ez az atrocitás alaposan visszavetette betegségében.

A Habsburg-ház az 1830-as években komoly trónutódlási gondokkal küszködött. Az ekkor már nagyon idős Ferenc császár jól tudta, hogy legidősebb fia nem igazán alkalmas az uralkodói teendők ellátására. Ferdinándnak ugyan több testvére is volt, a bécsi udvarban azonban görcsösen ragaszkodtak az elsőszülöttségi joghoz, és nem akarták beismerni ország-világ előtt, hogy a trónörökös egyszerűen alkalmatlan az uralkodásra. Apja

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.