rubicon

Kilépni tilos

A „félreértett” kormányprogram, 1953
9 perc olvasás

1953-ban Nagy Imre parlamenti beszédének hatására valóságos kilépési hullám indult meg a termelőszövetkezetekből. Nagycserkeszen július végén ifj. Pokoraczki János – a későbbi ítélet szerint a termelőszövetkezet legjobb munkása – a hírek hatására kihúzta a „tsz címtábláját” és bejelentette kilépését. Hamarosan hazavitte a jószágát, és a termés rá eső részét már saját házába hordta be. Példáját minden tag követte, sőt a termelőszövetkezeti csoport feloszlását jegyzőkönyvbe foglalták. A hatalom nem nézte tétlenül a termelőszövetkezet szétesését, ifj. Pokoraczki Jánost letartóztatták és „termelőszövetkezeti csoport elleni izgatás bűntettének” vádjával perbe fogták. A bíróság végül „csupán” há­rom hónap börtönre ítélte, tekintettel arra, hogy „félreértette” a kormányprogramot. De milyen ígéreteket tartalmazott Nagy Imre parlamenti beszéde a parasztság számára, melyeket ifj. Pokoraczki János félreértett?

1953 júliusának végén a tsz-tábla kihúzásával szimbolikusan kezdeményezte a nagycserkeszi Szabad Föld tszcs feloszlását egyik tagja, ifj. Pokoraczki János. Ekkor még nem sejthette, hogy tettét hamarosan „termelőszövetkezeti csoport elleni izgatás bűntettének” fogják minősíteni és szeptember 28-án elrendelik a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.