rubicon

Kikényszerített megszállás

Magyarország az Egyesült Államok látószögéből, 1942–1944
17 perc olvasás

A legutóbbi időkig a közgondolkodásban és a történetírás egy részében is fennmaradt a stigma: Magyarország Hitler utolsó csatlósa. Ez az eredetileg politikai eszközként megfogalmazott állítás régi és újonnan előkerült források fényében alapos revízióra szorul. Kállay Miklós kormányzata 1944 márciusában minden előfeltétel nélkül kész volt megadni magát az angolszász szövetségeseknek és ezzel egyben a Szovjetuniónak is, hiszen Moszkva tájékoztatást kapott a megadásról szóló, titkosnak szánt megbeszélésekről. A megadást a német megszállás hiúsította meg. Kevéssé ismert, hogy a szövetséges hatalmak Magyarország német megszállása érdekében erőltették a kiugrást. A Hitlerrel történő szakítás fejében viszont semmilyen ellentételezést nem kínáltak. Az alábbiakban az amerikai és nem a magyar látószögön keresztül mutatom be az eseményeket. És ennek eredménye merőben eltér a korábbi állásponttól.

A Kállay-kormányzat külpolitikája, a szövetséges hatalmak katonai stratégiája és Magyarország német megszállása között szoros összefüggés volt. Az 1944. március 19-i megszállás a Magyarország és az Egyesült Államok között zajló titkos különbéke-tárgyalások – a német vezetés szemében: a készülő árulás – egyenes következménye volt. A német bevonulás azonban az angolszász hatalmak számára is hasznosnak mutatkozott a küszöbönálló partraszállás helyszínének katonai tehermentesítése érdekében. A megszállás viszont Hitler szerint a „zsidókérdés” „megoldására” is alkalmat adott. És ezzel az állítással nem tagadjuk a megszállás következményeként hatalomra juttatott politikai vezetés, illetve Horthy Miklós felelősségét a deportálás végrehajtásában.

Mi határozta meg a német

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.