rubicon

Kieltől Klessheimig

Horthy és Hitler találkozói, 1938–1944
39 perc olvasás

Horthy Miklós és Adolf Hitler 1936 augusztusa és 1944 márciusa között hat alkalommal találkozott egymással. 1936 és 1944 között gyökeresen átalakult a nemzetközi helyzet, módosultak a magyar–német kapcsolatok, és lényegesen megváltozott Horthy és Hitler viszonya is. Az első, érdeklődő megbeszéléstől és a Horthyt ünneplő kieli látogatástól a mind nagyobb német elvárásokat közvetítő, de a fegyvertársi egyetértés látszatát még fenntartó találkozókon át eljutottak az 1944-es klessheimi „túszejtésig”, amikor a már egyre kritikusabb helyzetbe kerülő Német Birodalom kíméletlenül a sarokba szorította a túlélés lehetőségét kereső magyar államot. Horthy és Hitler viszonya a kezdeti, bizonyos mértékig tényleges, majd egyre inkább formális respektből ekkorra már alig leplezett szembenállásba fordult.

Az 1930-as évek közepén a kormányzó ismét aktívabb politikai szerepet vállalt. Bizalmas csatornán keresztül már 1935 januárjában levelet juttatott el Hitlerhez, melyben az európai helyzet, illetve a két országot érintő stratégiai kérdések megbeszé­lésére személyes találkozót javasolt. A német–magyar viszony korántsem volt problémamentes. Németország nem kötelezte el magát a magyar revízió támogatására, és többszöri kezdeményezés ellenére is elutasította egy kisebbségi szerződés megkötését. Hitler májusban küldött választ a Budapestre látogató Mackensen tábornaggyal. A kudarcba fulladt Anschluss-kísérlet és az Olaszországgal kiéleződő viszony miatt a személyes megbeszélést nem tartotta időszerűnek, de szívesen tárgyalt volna Horthy egy bizalmas képviselőjével, illetve szorgalmazta, hogy a kormányzó fogadja a Magyarországon átutazó Göringet. A körülmények kedvező alakulása esetén pedig nem zárkózott el a Horthyval való közvetlen tárgyalástól sem. Berlin

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.