rubicon

Kettős járom alatt

A kisebbség jogfosztása
7 perc olvasás

Csehszlovákia 1938 őszén elveszítette nemzetiségiek lakta területeinek zömét, 1939. március 14-én pedig - a német birodalommal történt előzetes megállapodás alapján - Szlovákia kivált a köztársaságból. Másnap a német csapatok bevonultak Prágába. A csehszlovák történetírás a legutóbbi időkig úgy állítja be ezt, mintha az ország bukását elsősorban a nemzeti kisebbségek, a 3,5 millió német és a 700-800 ezernyi magyar számlájára kellene és lehetne írni. Ugyanakkor lényegesen kisebb szerepet tulajdonítanak a világpolitikai összefüggéseknek, illetve a szlovák lakosság többségének támogatását élvező szeparatista törekvéseknek.

Benes győzelme

Az igen erős Hlinka-párt népszerűsége azt jelzi, hogy a két világháború közti időben a cseh vezetés türelmetlen és erőszakos politikája a szlovákokban épp olyan nemzeti sérelmeket keltett, mint az azt megelőző magyarosítás. Különösen érvényes volt ez a "csehszlovák" nemzethez nem tartozó kisebbségek esetében. ők saját akaratukon kívül, egy igazságtalan békediktátum következtében kerültek az új állam fennhatósága alá, ahol számos joghátrány érte őket és másodrendű állampolgároknak számítottak. Épp ezért aligha ítélhetők el amiatt, hogy a természetes önrendelkezés jogával kívántak élni. Történelmi tragédiájuk, hogy akkor ezt csupán a térség legvisszataszítóbb politikai rendszerének támogatásával valósíthatták meg. Ám amilyen mértékben elítélhető a hitleri Németország felé orientálódás, olyannyira elítélhető a megszülető Csehszlovák állam vezetőinek mohósága is, hiszen olyan határokat erőszakoltak ki 1918-19-ben, amin belül mintegy ötmillió nemzetiségi élt.

Az önálló Szlovákia olyan fasiszta államalakulat volt, ami de facto létezett. A cseh és szlovák emigrációnak azonban el kellett érnie, hogy mint független államot

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.