rubicon

Két terror Magyarországon, 1919–1920

24 perc olvasás

1918 ősze és 1920 között legalább négy, többé-kevésbé elkülöníthető terrorhullám sújtotta Magyarország lakosságát – és ebből csupán az egyik írható az ország területét megszálló idegen haderő, a román hadsereg rovására. Persze mind a négy hátterében ott találjuk az éveken át dühöngő, áldozatok millióit követelő legnagyobb terrort: a világháborút. Többé-kevésbé szervezett, politikai jellegű terrornak pedig csak kettő tekinthető: a Tanácsköztársaság alatti vörösterror és a tanácshatalom bukását követő fehérterror. 

 

A VÖRÖSTERROR

„Nem fogok visszarettenni semmiféle eszköztől”

A vörösterror 1919. április elején, tulajdonképpen már a Tanácsköztársaság első napjaiban intézményes kereteket kapott. A cél kettős volt: egyrészt a Vörös Hadsereg ütőképességének biztosítása a frontokon, másrészt pedig az egyre terjedő ellenforradalmi lázadások és szervezkedések felszámolása a hátországban. A Forradalmi Kormányzótanács április 21-én létrehozta a Front Mögötti Bizottságot, amely egyben rögtönítélő törvényszékként is működött. Ennek elnökéül Szamuely Tibort nevezték ki, akinek első napiparancsa is ezt a kettős jelleget tükrözte: 

„A Forradalmi Kormányzótanács megbízott azzal, hogy úgy a fronton, mint a front mögött a rendet és a fegyelmet biztosítsam. Feladatom megvalósítására rendelkezésemre áll minden eszköz, és én élni is fogok ezekkel az eszközökkel, ha ennek szükségessége merülne fel. Nem hinném,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.