rubicon

Két kihallgatás I.

Kádár János vallatása a Belügyminisztérium vizsgálati főosztályán
32 perc olvasás

Farkas Vladimír: Kádár, kénytelen vagyok visszatérni az ön május 5-i jegyzőkönyvére, mert ellentétben minden eddigi szóbeli és írásbeli hangok, ilyen nyilatkozataival, őszinteségével kapcsolatban a jegyzőkönyvének figyelmes áttanulmányozása során egy csomó kenegetést találtunk. Rögtön egy példa erre vonatkozólag. Ebben a jegyzőkönyvben szó van arról, hogy maga és Donáth között milyen eszmecserék folytak ebben az időben a Párt feladatairól. Emlékszik rá ugye? Ezzel kapcsolatban a többek közt a következő áll a jegyzőkönyvben: „A másik nézetünk az volt, hogy a németellenes ellenállás megszervezésében a Pártnak feladata, súlya, a parasztságra és a polgárságra épül. Elismerem, hogy ezzel a nézetemmel lebecsültem a magyar munkásosztály erejét és vezető szerepét.” Ez nem lebecsülése, hanem tagadása a munkásosztály vezető szerepének. Szerintünk. Így van?

Kádár János: Így van.

És így egy csomó más kérdésben is, maga nem szereti úgy precízen megnevezni az okokat. Ez nem lebecsülése, hanem tagadása a munkásosztály vezető szerepének. Na most, ön elolvasta és tanulmányozta a KI határozatnak hiteles szövegét?

Egyszer olvastam.

Olvasta. Szóval a hiteles szöveget olvasta és tanulmányozta. Volt rá lehetősége. Megkapta. A Kossuth rádiót hallgatta maga?

A Kossuth rádiót...

És ebben az időben, amikor a Kommunista Internacionálénak ez a határozata megjelent, akkor sem hallgatta a Kossuth rádiót?

Nem.

Ha maga személyesen nem hallgatta, nem volt rá lehetősége, hogy megszervezzen másokat a Kossuth rádió hallgatására?

Lett volna rá lehetőség.

Hát más pártoknak az illegális adóknak a hallgatása, más országokban egy hatalmas erőt és segítséget jelentett. És ez különösen vonatkozik a magyar Pártra, amelynek nem volt kapcsolata a Moszkvában élő vezetőkkel. És a Kossuth rádió ezekben a napokban, napokon keresztül közvetítette a magyar Párt vezetőségének nyilatkozatát és állásfoglalását, a Kommunista Internacionálé feloszlatásával kapcsolatban. Maga erről tud?

Nem.

És ebben a nyilatkozatban világosan le voltak szögezve a Magyar Kommunista Párt további feladatai. És nem is tett kísérletet arra, hogy ebben az időben megpróbáljon valami hírt, tájékoztatást kapni a magyar Párt állásfoglalásáról, egy olyan elérhető módon, mint a moszkvai rádió magyar adásainak meghallgatása. Mert ez lehetséges, egy rövidhullámú sávval rendelkező vevőkészülékkel, és Pesten lehetett ilyet találni.

Rádióhallgatás volt megszervezve, de nem...

És maga egy ilyen nyilatkozatról nem is hallott.

Nem hallottam.

Maga itt kifejti a jegyzőkönyvében, hogy hogyan értékelte a

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.