rubicon

Kelet-Európa sérülései

3 perc olvasás

Miszlivetz Ferenc Amerikában, a Harward Egyetemen folytat kutatómunkát Európa – ezen belül Közép- és Kelet-Európa – második világháború utáni történetével kapcsolatban. Ősszel Lengyelország és a balti államok sajátos helyzetével a helyszínen ismerkedett. Mivel a kívülről szemlélődőnek megadatik a rálátás képessége és lehetősége is, arra voltunk kíváncsiak, hogy ránézve Európa nemzeti határokkal szabdalt képére, milyen benyomásai támadnak?

– Elsőként azt a mélységes különbséget említhetném, ami Kelet- és Nyugat-Európa között fennáll. Ha csak a határokra koncentrálunk, látnunk kell, hogy Nyugat-Európa nem is annyira szétszabdalt. Ott az állampolgárok kedélyét már rég nem borzolják határkérdések. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lennének ellentétek, de 1992-re az integrációval a határok jelentősége minimálisra csökken. Megindult egyfajta regionalizálódás, megnőtt a határokon átívelô körzetek jelentôsége. Sokan már a régiók Európájáról beszélnek.

A kép sokkal nyugtalanítóbb, ha Európa középső és keleti részét nézzük. A határrevíziók lehetősége ezeken a tájakon merül fel leginkább. Századunk határváltozásai egy sor elfojtott, ki nem beszélt nyugtalanságot, nemzeti, nemzetiségi ellentétet tükröznek. Ezzel egy sor bizonytalansági tényezô épült be a kelet-európai rendszerekbe.

– Míg kontinensük nyugati felében lerakták egy Európa-ház alapjait, addig Kelet-Európa országai öntörvényű pályákon mozogtak, egymással szemben is újabb és újabb sorompót emeltek. Mi az oka ennek a gyökeresen eltérő fejlődésnek?

– A betokozódott ellentmondások gyökerei az első világháború végéhez nyúlnak vissza. A sebek azóta nem gyógyultak be. Gondoljunk csak bele, vajon Románia nyert-e a két háborúban. Úgy tűnik,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.