rubicon

Kékcédulák 1947-ben

A visszaélések választása
3 perc olvasás

Napjainkban úgy emlékeznek vissza az 1947-es választásokra, mint a parlamentáris demokrácia hattyúdalára. Valóban, utoljára 43 évvel ezelőtt volt lehetőségük több párt közül választani az urnához járuló választópolgároknak. De az "utolsó szabad választás" már a választási visszaélésekről volt nevezetes. És nem csupán a kékcédulák miatt.

1945 végén Bibó István átfogó politikai elemzést jelentetett meg "a magyar demokrácia válságáról". A háború után jobb világot remélő kortársak ezt olvasva joggal gondolhatták, hogy a még kiépülőben lévő új politikai rendszer kezdeti fogyatékosságairól, gyógyítható gyermekbetegségről van szó. A "gyermek" azonban még az óvodás kort is alig élte meg. Másfél évvel később, a szociáldemokrata Böhm Vilmos már úgy emlékezett vissza az 1947-es választási kampányra, mint "a magyar demokrácia agóniájára".

Revansra készültek

A kommunisták 1947-ben már nemegyszerűen győzni akartak - minden más párthoz hasonlóan - hanem revansra készültek. Revansot venni az általuk fiaskóként elkönyvelt két évvel korábbi szereplésért. Rákosi Mátyás már 1945 őszén azt jósolta, hogy "a munkáspártok lenyűgöző győzelme előre vetíti árnyékát". Ehhez képest az akkori nemzetgyűlési választásokon a Független Kisgazdapárt győzedelmeskedett, méghozzá 57 százalékos abszolút többséggel. Az MKP-t még a szociáldemokraták is megelőzték - igaz, minimális különbséggel.

Ezt a csorbát kiküszöbölendő módszeresen láttak hozzá a kisgazdapárt felmorzsolásához. 1946 folyamán előbb csak egy-egy kisebb csoportot választottak le az FKgP-ről. Az év második felében azután megkonstruálták az ún. "köztársaságellenes összeesküvést", mely a parlament többségi pártjának teljes szétverésést célozta. 1947 elején sikerült rávenniük a megszálló szovjet katonai

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.