rubicon

Katonabárók és hivatalnok grófok

Főnemesi rangemelések a Magyar Királyságban a török kiűzése után
18 perc olvasás

Az 1711-ben megkötött szatmári békével egy rendkívül mozgalmas történelmi korszak zárult le Magyarországon. Megszűnt az ország széttagoltsága, véget értek a felkelések, az egykori középkori államterület szinte egésze betagozódott a Habsburg Birodalomba. Az ebből következő változások egyike volt – a kortársak és az utókor történészei által is táplált toposz szerint – a régi, nemzeti érzületű magyar főnemesség „felhígulása” új, az udvar kegyeit kereső és a bécsi érdekeket készséggel kiszolgáló feltörekvő köznemesekkel, illetve idegen eredetű főurakkal.

A török kiűzése után a felszabadult területek birtokbavétele a világi elit, vagyis az arisztokrácia jelentős létszámbővülését eredményezte. A 17. század végi, nagyjából 50-60 főnemesi családhoz képest az 1790–91. évi országgyűlésre már 11 hercegi, 96 grófi és 57 bárói nemzetség, tehát összesen 164 család 339 tagja kapott meghívót. De kik is kerültek a magyar főnemesek közé? Kik alkották az 1711 után magyar bárói vagy grófi címet nyert személyek csoportját? Mennyiben igazolható a fent említett történelmi toposz?

Bár az 1687-es törvénycikkekben 103, 1715-ben pedig 89 idegen eredetű személyt ismertek el honfiúként, az összesen 192 indigéna közül mindössze tízen hagytak leszármazottat 1848-ra. Ennek alapján látható, hogy az idegen eredetű főnemesek szerepe a 18. századra feltételezett „felhígulási folyamatban” jóval szerényebb lehetett, mint amit a törvénycikkekben felsorolt idegen családok létszáma alapján gondolhatnánk, így indokolt a rangemelésben részesült köznemesekre fókuszálnunk.

Főnemesi címek a 18. századi Magyarországon

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.