rubicon

Kárpátalja is visszatér, 1938–1939

11 perc olvasás

Az tudjuk, hol ered a Tisza. A száraz lábbal átkelhető és a haragos folyó. Ott kell keresni Kárpátalját. Valamiért még mindig inkább a nosztalgiareceptorunkat mozgatja meg, vagy értünk hozzá egy jó szelet zsíros kenyér mellett is. 

A második világháború küszöbén a revízió az 1938. novemberi első bécsi döntéssel és az 1939 márciusi katonai beavatkozással ment végbe. 

A duális Monarchia időszakában az északkeleti Felvidék, a kicsit több mint tizenkétezer négyzetkilométeres későbbi Kárpátalja területe tipikusan periférikus régió volt. A helyi lakosság közel száz százalékát négy közösség adta: a nyugati kereszténységet és kultúrkört követő magyarok; a területet a középkor óta fokozatosan benépesítő, a nyugati és a keleti kereszténység és kultúrkör felé egy­aránt forduló ruszinok/rutének; a 16. századtól a Kárpát-medencén kívülről folyamatosan betelepedő izraelita zsidók; valamint a periférikus régió perifériájára szorult cigányok/romák. Az 1910-es magyar népszámlálás adatai szerint ennek a régiónak az összlakossága alig haladta meg a 600 ezer főt. Szinte pontosan ugyanakkora kiterjedésű és ekkor ugyanilyen népességszámú terület volt a közép-európai ütközőzónák közül például Budzsák. 

Beregszászi nők üdvözlik a bevonuló Magyar Honvédséget, 1938. november Hányódó régió

A mai Pest megye mintegy kétszeresének megfelelő csücskét az országnak először Jászi Oszkár próbálta

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.