rubicon

Kádár és rendszere

12 perc olvasás
Kádár János példátlanul hosszú időt töltött el a 20. századi magyar politikai életben. Harminckét éven keresztül volt első számú hatalmi tényezője, később meghatározó jelentőségű alakítója a magyar történelemnek. Kádárt a rendszer nevelte, de nem a rendszer juttatta a diktátori hatalomba. Hatalomra kerülése véletlenek összhatásának eredménye volt. A kérdés inkább az, hogy ő maga teremtette-e a rendszert, vagy csak módosította azt? Volt-e olyan rendszert meghatározó ereje, hogy jogos lenne harminckét évet a magyar történelemből a nevével – vagy politikai és hatalomszervező tevékenységével – azonosítani?

Helyes-e Kádár-rendszerről vagy inkább csak Kádár-korszakról beszélni? A Kádár-korszak kifejezés minden további nélkül elfogadható harminckét évre, hiszen a személyi hatalma megkérdőjelezhetetlen volt, illetve minden ellene irányuló komolyabb hatalmi akciót közömbösíteni tudott. De hogy rendszer volt-e ez a harminckét év, az már bonyolultabb kérdés. Személyi hatalma diktátori hatalom volt, ám az biztos, hogy nem csupán egy volt a szocialista diktátorok közül.

Előzetesen szeretnék leszögezni két alapvető kiinduló tételt, amelyek keretet is adnak a harminckét év és Kádár értékeléséhez. Az első alapvető tétel, hogy 1948 és 1988–89 között Magyarország történelmi kényszerpályára került, nem volt választható alternatívája a diktatórikus szocializmusnak. A történeti-politikai alternatívák csak egy szigorúan, sőt megkérdőjelezhetetlenül korlátozott és leszűkített cselekvési mezőben vetődhettek fel. Ebből következik, hogy a diktatórikus szocializmust Magyarországon nem Kádár teremtette, de elfogadta, sőt hitt benne és kívánatosnak, egyedül lehetségesnek és szükségesnek tekintette. A ránk erőszakolt történelmi pályán belül mozgott, személye azonban alternatívát hordozott. A Kádár-rendszer

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.