rubicon

Kádár és Rákosi

14 perc olvasás
A hatalomra jutott kommunista párt két első számú hazai vezetőjének kapcsolatában a mozgalom két generációjának és korszakának viszonya tükröződik. Csalódás, bosszú, gyűlölet, moszkvaiak és hazai illegális csoportok közötti viták, leszámolások története ez, a háttérben azonban a szovjet rendszer politikai természetének átalakulása, a klasszikus sztálinizmus csillagának leáldozása húzódik. Rákosi és Kádár személyes konfliktusában, hatalmi tusakodásában a hidegháború és az oldódás képviselőinek politikai mentalitása csap össze.

Kádár és Rákosi első találkozására 1937-ben a szegedi Csillag-börtönben került sor, ahol – Kádár János szavaival – Rákosi szabályosan kihallgatta őt mozgalmi tevékenységéről, lebukásáról, rendőrségi magatartásáról és Rudas Ervinről, akivel együtt tartóztatták le, ítélték el, s akivel együtt került Szegedre. A kihallgatás szó valószínűleg nem túlzás, Rákosi Mátyás a börtönben valóságos spiclielhárító mechanizmust működtetett, amelyben, egyfajta információs monopóliummal rendelkezve, egyedül ő mondhatott ki a politikai elítéltek megbízhatóságáról – legalábbis a fogva tartás alatt érvényes – ítéletet. Kádár átment a szűrőn, a rendőrség előtt tanúsított és a KIMSZ-ből való kizárását eredményező magatartása nem minősült a párt legendás vezére előtt főbenjáró bűnnek. Rákosi akár saját példájából okulva is pontosan tudta, hogy az ember akarva-akaratlanul hibákat követhet el nemcsak a kihallgatás, de a tárgyalás során is. Tudta azt is, hogy egy 22 éves, tapasztalatlan fiatalembert veréssel, a bizonyítékok ügyes tálalásával milyen könnyen meg lehet törni.

Tisztelet és igyekezet

Az 1945-ös találkozáskor kölcsönösen emlékeztek egymásra. Kádár több illegalitásból kilépő hazai kommunistával ismertette meg Rákosit,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.