rubicon

Kádár és Hruscsov

Barátság felsőfokon
28 perc olvasás
Kádár és Hruscsov kapcsolata másként indult és másként is folytatódott, mint a kor kommunista pártvezetőinek szokásos, proletár internacionalizmuson alapuló, ám alapjában személytelen ismeretsége. Együttműködésüket az érdekek megszokottnál erősebb összefonódása alapozta meg. Hruscsovnak szüksége volt Kádárra, mert a magyar nemzeti szabadságharc leverésével kívánta bizonyítani, hogy Sztálin halála után alkalmasnak bizonyul a szocialista tábor osszefogására és kézben tartására. De Kádárnak is szüksége volt Hruscsovra, hogy kiléphessen Rákosiék árnyékából, és régóta dédelgetett álmát megvalósítva a hatalom csúcsaira törhessen. Kapcsolatuk később barátsággá érlelődött, amit távlatos céljaik is erősítettek: mindketten meg akartak szabadulni a sztálinista örökségtől, s egyúttal jólétet szerettek volna teremteni oszágukban. Bár Kádár csak „biztos távolságból” követte, bukásakor sem tagadta meg Hruscsovot.

Nehéz rosszabb időpontot, alkalmatlanabb helyzetet és nyomasztóbb színhelyt elképzelni két ember ismerkedéséhez, mint az SZKP Elnökségének üléstermét 1956. november első napjaiban Moszkvában. Kádár két nappal korábban még – úgy vélve, hogy a Szovjetunió elfogadja a felkelés után országában kialakult realitásokat – országa miniszterelnökével új pártot alakított, és készült, hogy a demokrácia játékszabályai között küzdjön meg a szocialista rendszerért. Sőt, egy nappal korábban még országa minisztereként beleegyezését adta hazája kilépéséhez a Varsói Szerződésből. Hruscsov azonban nem bízott abban, hogy e kis ország kommunistái a maguk erejéből képesek stabilizálni hatalmukat. Ezért ő éppen két nappal korábban kezdeményezte, majd éles vitában el is fogadtatta vezetőtársaival az intervenciót Magyarország ellen. Ezt követően két napig folyamatosan úton volt. Még az indulás előtt

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.