rubicon

Jónás Pál

14 perc olvasás

Jónás Pál – az eredetileg reformkommunista Petőfi Kör utolsó, immár koalíciós alapon megválasztott elnöke – generációjának egyik legtehetségesebb ifjúságpolitikusa volt. 1945 után a németellenes diák­ellenállás meghatározó személyiségeként, majd az új országos ifjúsági szervezet diákközpontjának elnökeként minden bizonnyal jelentős politikai pálya várt volna rá, ha a MADISZ-t a kommunista párt maga alá nem gyűri. 26 évesen egy várható ifjúsági kirakatper majdani vádlottjaként letartóztatták. 5 évet töltött a buda-déli, kistarcsai és recski internálótáborokban. 1956. november 3-án a különböző politikai irányzatok által egyaránt elfogadott, közös kompromisszumos jelöltként az újjáalakuló Petőfi Kör elnökévé választották. A szovjet csapatok támadása azonban kettétörte a nemzeti függetlenségért és a demokratikus kibontakozásért küzdők reményeit. November végén emigrációba kényszerült. Életpályája a hiánynak is a szimbóluma. Azt villantja fel, hogy mi mindent vesztett a magyar társadalom a 20. században. Kiválóan felkészült, nehéz időkben is helytálló vezetők cselekvési lehetőségei lehetetlenültek el örökre.

Jónás Pál 1922. augusztus 27-én született. Szülei – sok Erdélyből menekült magyar családhoz hasonlóan – Budapesten, a Mária Valéria szükséglakótelepen leltek menedékre. Édesapja Máramarosszigetről származó cigány muzsikus, anyja a Somogy megyei Andocs községből való varrónő volt. A családfő 1923-ban zenészként Franciaországba szerződött, ahova a család is követte. A megérkezést követően az apa elhagyta a családot, Jónás édesanyja

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.