rubicon

Iván Kovács László

A Corvin közi felkelők parancsnoka
29 perc olvasás

Iván Kovács László 1956. október 25. és november 1. között a Corvin köz főparancsnoka, majd november 4-ig parancsnokhelyettese, a forradalom egyik legendás alakja. Rátermett katonai vezetőnek bizonyult, ám a harcok irányítása közben sem feledkezett meg az emberségről. A sebesült szovjet katonákat átadta a szovjet parancsnokságnak, még az ÁVH-gyanúsnak tartott személyekkel szemben is megtiltotta az önkényeskedést, mindenképpen meg akarta őrizni a forradalom tisztaságát. Következetesen kiállt az ország függetlensége, a többpártrendszer, a szabad választások, a szovjet csapatok kivonása mellett, de hajlandó volt – legalábbis a választásokig – elfogadni a Nagy Imre-kormányt. Iván Kovács november 4. utáni tevékenysége talán éppen olyan jelentős volt, mint a forradalom alatti. A forradalom hadügyminiszterének, Maléter Pálnak a kiszabadítására kidolgozott terve, a Turul Párt megalapítása, egy új, nemzeti forradalmi hadsereg és a többpártrendszeren alapuló demokratikus, független Magyarország eszméje a kihallgatói, bírái előtt ugyanolyan súllyal esett latba, mint a forradalom alatti fegyveres tevékenysége. A harcok alatt és után egyaránt példát mutatott, kivégzésével pe­dig a forradalom már­tírjává vált.

Iván Kovács László 1930. augusztus 18-án született Debrecenben. Katonacsaládból származott, édesapja, Iván Kovács József a Magyar Királyi Honvédség hivatásos tiszthelyettese volt, aki 1945-ben főtörzsőrmesterként szerelt le. Nem véletlen, hogy László is katona akart lenni, játszótársai is elsősorban katonatisztek és tiszthelyettesek gyermekei voltak. Iván Kovács József 1939-ben áthelyezését kérte Kassára egy nehéztüzérségi alakulathoz, ahol honvédségi szolgálati lakást is kaptak. A családfő több ízben is a fronton harcolt, miközben László az elemi iskola elvégzése után polgári iskolába

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.