rubicon

IV. Internacionálé

8 perc olvasás

Az 1930-as évekre világossá vált, hogy a nemzetközi kommunista mozgalom nem képes beteljesíteni küldetését, hogy győzelemre vigye a világforradalmat. A felelősséget ezért sokan Sztálinra hárították, s a III. (Kommunista) Internacionálé megújításában gondolkodtak. Az újonnan létrehozott, ám a Kominternnel párhuzamosan működő IV. Internacionálé olyannyira elválaszthatatlan Lev Davidovics Trockij orosz forradalmár személyétől, hogy jóval többet olvashatunk róla Trockij életrajzaiban, mint a nemzetközi munkásmozgalom történetét feldolgozó kötetekben. Bármilyen furcsa, Trockij vezető szerepet játszott két Internacionálé létrehozásában is: miután a III. kicsúszott a kezéből, létrehozta a IV.-et, azzal a céllal, hogy felválthassa vele.

1917-ben a bolsevik párt központi bizottságának tagjaként Trockij is megszavazta Lenin indítványát, mely szerint a hatalom átvételével kész helyzet elé kell állítani a második szovjetkongresszust. Vezető szerepet játszott a petrográdi szovjet forradalmi katonai bizottságának létrehozásában, a katonák és a vörösgárdisták mozgósításában s a felkelés előkészítésében. Október 25-én pedig ő jelentette be, hogy az ideiglenes kormányt megdöntötték. Trockij nevezte el a bolsevik kormányt Népbiztosok Tanácsának, melyben a külügyi (1917– 1918), majd hadügyi népbiztosi tisztséget töltötte be (1918–1925). Szervezőmunkájának és kíméletlenségének köszönhetően rendkívül nagy szerepe volt abban, hogy a bolsevikok győzedelmeskedtek a polgárháborúban. 1919. március 25-én az Oroszországi Kommunista (bolsevik) Párt politikai irodájának tagjává választották. Leninnel közösen tervezték el a Kommunista Internacionálé megalapítását (1919), melynek kiáltványát Trockij fogalmazta meg és olvasta fel a küldöttek előtt.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.