rubicon

Isten veled, Aladár!

Elitcsere a magyar közigazgatásban a német megszállás után
16 perc olvasás

Máig vita tárgya, hogy mennyire történt radikális változás az ország kö­zéletében a német megszállást követően. A múlt rendszer történet­értelmezésében egyesek nyílegyenes kapcsolatot feltételeztek a Kállay-kormány és a Sztójay-, majd a Szálasi-kormány között.

Ékes példája volt ennek Marosán György népügyész, aki a kollaboráns belügyi tisztviselők fejére olvasta, hogy működésük a 25 évnyi Horthy-éra eredménye volt. Azonban ellentétes vélemények is akadtak: a német  külügyminisztériumban sem gondolták, hogy a korábbi rendszer a helyén maradt volna.

Egy német külügyi osztályvezető arról írt 1944 júliusának végén, hogy Budapesten március 19-én „forradalom zajlott”, melyet követően „a magyarországi zsidókérdés teljesen megváltozott, a magyar zsidók [né­met] Birodalomba való kiszállítását engedélyezték, és a magyarok zsidók érdekében való fellépésével többet nem kell számolni”.

A német megszállásról a magyar újságok az első néhány napban nem írtak, ám március 23-án MTI-közlemény jelent meg arról, hogy a Sztójay Döme volt berlini magyar követ által vezetett, új kormány politikája Gömbös Gyula harmincas évekbeli fajvédelmét fogja feleleveníteni: „Az a politika, amelyet Gömbös Gyula kezdeményezett, s amely a nacionalista barátok oldalára állította a Trianon és a bolsevizmus ellen küzdő Magyarországot, újra teljessé és eredeti értelművé vált.”

Urbán Gáspár (1897–1975), Jász-Nagykun-Szolnok vármegye főispánja Minerva gyártmányú személygépkocsija előtt.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.