rubicon

Irínyi József

Aki a 12 pontot megfogalmazta
10 perc olvasás

Irínyi József neve kevéssé ismert, pedig az 1848-as forradalom kitörésében és a márciusi eseményekben főszerepet játszott, neki köszönhetjük a 12 pont első megfogalmazását és kinyomtattatását, neve máig kötődik a sajtószabadsághoz is. Választott országgyűlési képviselőként jelentős szerepe volt az 1848–49-es nemzetgyűlés munkájában, de életműve politikusként, diplomataként, íróként, újságíróként, műfordítóként is számottevő volt.

Irínyi József 1822. március 13-án született a Bihar vármegyei Albison (románul Albiș), amely a mai Romániában, a Partiumban, Bihar északnyugati részén található, mintegy 65 kilométerre Nagyváradtól, és közigazgatási szempontból Érbogyoszló községhez tartozik. Bihardiószegen, görög kerekedők által épített ortodox templomban keresztelték Irimi József néven, Irinyi János mezőgazdász és Janovits Roxanda negyedik gyerme­keként.

A család Irínyi József, az 1848-as forradalom egyik vezető teoretikusa. Képét Szerelmey Miklós örökítette meg kőnyomaton 1848-ban

Apja, idősebb Irinyi János (1787– 1856) korának jeles mezőgazdásza, előbb a székelyhídi, majd a nagylétai Mandel Rudolf báró uradalmi jószágigazgatója volt. Az Irínyi házaspárnak hat gyermeke, négy leánya és két fia érte meg a felnőttkort: Viktória (Iosif Vulcan irodalmár, Mihai Eminescu költő felfedezőjének édesanyja), Heléna (Lilla, aki később Ioan Gozman 1848–49-es képviselő felesége lett), János, Antónia, József és Rozália.

A család egy másik jelentős személyiséget is adott,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.