rubicon

II. Rákóczi Ferenc újratemetése

8 perc olvasás

Ruházati vállalatoknál legyártott, hangsúlyozottan korhűnek szánt kosztümök, jelmezek. Emblémák, sisakok, jelvények, lábbelik, gyászleplek, koszorúk. 

A Rákóczi-szabadságharc idején tisztelt hatalmi, katonai jelképek: megőrzött zászlók, fegyverek, melyek maguk is díszletté váltak ebben a környezetben. 

Ünnepi ácsolatok, harangzúgás, díszlövések, fellobogózott középületek, tűzijáték, díszkivilágítás fáklyákkal-gázlámpákkal. Díszebédek, ünnepi közgyűlések, szentmisék, dalegyleti kórusmuzsika.

Mind-mind az ünnepélyességet és látványosságot hangsúlyozó elemek, melyek részleteikben is kimunkáltak, s a gyász színe miatt még markánsabbnak hatnak. Ez volt a Rákóczi-kultusz legfontosabb 20. századi eseményének díszlete. 

A túl régóta várt, évtizedeken át szerveződő, nehezen realizálódó újratemetés végül röpke órák alatt lezajlott.

Rákóczit 1735-ben bekövetkezett ha­lála után Konstantinápolyban temették el, édesanyja, Zrínyi Ilona mellé. Végső óhaja szerint szívét kivették, s a franciaországi Grosbois-ba, a kamalduliak kolostorába vitték nyugodni. Hamvai hazaszállításának igénye már a reformkorban fölmerült, és az 1848–49-es szabadságharcot követő másfél évtizedes hallgatás után széles körű társadalmi igénnyé vált. 1862-ben Thaly Kálmán

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.