rubicon

II. Nagy Frigyes nagy korszaka, 1740–1786

13 perc olvasás

A „katonakirály” fia volt, de nem illett hozzá apja vakfegyelme. Trónörökösként félt a lövések zajától, költő és filozófus akart lenni. Ám az atyai retorziók megkeményítették érzékeny lelkét. Alig emelkedett trónra 1740-ben, máris harcba indult Sziléziáért – „életre vagy halálra”. Az évtizedekig elhúzódó háborúnak közel 300 ezer alattvalója esett áldozatul. Tizenegy évet töltött a harctéren, s vakmerő életének négy támadó háborúja során nagyhatalommá kovácsolta Poroszországot. A kormányzásának első éveiben folytatott gátlástalan terjeszkedés az évek során a porosz monarchia önzetlen szolgálatába fordult. Kormányzása végén cselekedetei már nem saját dicsőségének gyarapítására irányultak, hanem az elértek megőrzésére. Felvilágosult abszolutista uralkodóként elsődlegesen az állam szolgálatát tartotta fontosnak. 

A sziléziai hadjáratok

1740 májusában elhunyt Frigyes Vilmos, a „katonakirály”, s fia, a rheinsbergi széplélek-filozófus gyorsan átváltozott hadvezér-királlyá. Az ifjú Frigyes az antik történetírók szövegeit olvasva, a svéd XII. Károly király hadi dicsőségétől elbűvölve „észak Nagy Sándora” kívánt lenni, miközben tisztában volt azzal, hogy a személyes bátorságnak és merészségnek párosulnia kell az állami bölcsességgel. Apjától eltérően Frigyes saját

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.