rubicon

II. Mária

Egy méltatlanul kevéssé ismert angol királynő
5 perc olvasás

Minden angol uralkodóról kötetek tucatjait írták – II. Máriának (ur. 1689–1694) viszont mindmáig egyetlenegy életrajza van, amelynek címében csak az ő neve szerepel. Mivel társuralkodó volt, általában férjével, III. Vilmossal együtt írnak róla a történészek. Pedig kulcsszerepet játszott Nagy-Britannia történetének egyik leghíresebb fordulatában, amelyet „dicsőséges forradalom” néven idéznek fel.

Londonban született 1662. április 30-án. Apja Stuart Jakab, a kivégzett angol király, I. Károly ifjabb fia volt, aki hágai száműzetése során ismerte meg Anne Hyde-ot, nővérének, Oránia hercegnőjének udvarhölgyét. Titokban feleségül vette, majd amikor a királyság restaurációja után visszatérhettek Londonba, egy új szertartással is megerősítették házasságukat. Nyolc gyermekük közül csak Mária és három évvel fiatalabb húga, Anna maradt életben. Gyorsan elveszítették anyjukat, aki harmincnégy évesen, 1671-ben meghalt.

Zokogó menyasszony II. Stuart Mária (1662–1694). A dicsőséges forradalom társuralkodója 1689–1694 között. Peter Lely festménye 1677–1680 körül

Mária és Anna a richmondi palotában alapos nevelésben részesült. Nagybátyjuk, II. Károly angol király arról is gondoskodott, hogy anglikán hitben nevelkedjenek, és protestáns férjeket keresett számukra az európai uralkodóházakból. Mária szép, melegszívű, intelligens és érzelmes lány volt. Tizenöt éves korában tudta meg, hogy királyi nagybátyja azzal akarja megpecsételni az an­gol– holland szövetséget, hogy hozzáadja őt unokatestvéréhez, az Orániai-házból

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.