rubicon

II. József a színpadon

Irodalmi visszatükröződések
8 perc olvasás
Nehéz volna a Habsburg-ház tagjai között még egy olyan személyt találni, aki körül a viták és vélemények oly hevesen és élesen csaptak volna össze, mint II. József körül. Személyiségével, tevékenységével történeti művek mellett irodalmi alkotások sora foglalkozott.

II. József hívei elsősorban azok közül kerültek ki, akik a nyugati felvilágosodás eszméit ismerték és magukévá tették: protestáns honoráciorok és lelkészek, magas műveltségű nemesek. Ellenségeit, ellenzőit elsősorban a katolikus egyház tagjai között kivált a kevéssé iskolázott papok és szerzetesek és nem utolsósorban az alacsony műveltségű, elszegényedett kisnemesség körében találjuk. Híveinek számát magyar körökben hírhedtté vált nyelvrendelete alaposan megapasztotta s őket is társadalmi, közigazgatási, s művelődési reformjai ellen hangolta.

Szomory és Németh

Azt a kettősséget, amely II. József alakját körülvette, jól példázza, hogy az egyik legszebb apoteózist a halála után Péczely József protestáns lelkipásztor írta róla, aki sokat fordított magyarra az angol és francia felvilágosodás terméséből, s a magyar nyelv korszerűsítésének egyik buzgó munkása volt. Arany János pedig, akit a „magyar jellem” egyik legjobb ábrázolójának, s a magyar nyelv egyik legnagyobb művészének tekintünk, egyik korai cikkében – amelyet még falusi nótáriusként írt – Józsefet, akit a nacionális közhangulat jegyében gúnyosan csak kalapos királyként emlegettek, a legnagyobb magyar uralkodók közé sorolta, Hunyadi Mátyás közelébe.

Szomory Dezső II. József című drámáját 1918-ban adta közre. Németh László az övét, ugyanezzel a címmel, 1954-ben. Az összevetés azt mutatja, hogy Németh jól ismerte Szomory munkáját, s valószínűleg Fejtő Ferenc 1953-ban Párizsban megjelent II. József életrajzát is. A források

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.